Een persoonlijkheidstest is een psychologische test die wordt uitgevoerd met het doel inzicht te krijgen in de karaktereigenschappen van een persoon.
Anders dan een vaardigheidstest, is een persoonlijkheidstest puur bedoeld om (bepaalde aspecten van) iemands persoonlijkheid te verkennen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om de vraag of je introvert of extravert bent.
In het onderwijs worden persoonlijkheidstesten ingezet om lesmethodes beter af te stemmen op specifieke leerlingen of om als leerkracht op een effectievere wijze op het temperament of de motivatie van leerlingen af te kunnen stemmen. Hiervoor wordt ook veel gebruik gemaakt van het Process Communication Model (PCM) wat de persoonlijkheidsstructuur van leerkrachten en leerlingen in kaart kan brengen.
Er bestaat niet zoiets als dé persoonlijkheidstest: er is een grote variatie aan testen. Veelgebruikte testen zijn de Rorschachtest en de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI).
Vrijwel alle persoonlijkheidstesten gaan uit van een bepaald persoonlijkheidsmodel, waarin persoonlijke kenmerken zijn gedefinieerd. Voorbeelden van persoonlijkheidsmodellen zijn de Roos van Leary en de Big Five.
Laatst geactualiseerd op 13 december 2022